Uitgever wetenschappelijke tijdschriften
Biologie
‘Op dit moment praat ik met mensen van NASA over de mogelijkheid om samen te werken’. NASA is een ruimtevaartorganisatie die veel onderzoek doet.
‘Dat vind ik heel bijzonder’, zegt Elaine. Zij is uitgever van wetenschappelijke tijdschriften. Daarvoor gaat ze ook vaak op reis. ‘Overal in de wereld schrijven onderzoekers artikelen voor wetenschappelijke tijdschriften. Elke dag heb ik wel contact met mensen ergens in de wereld. ‘s Ochtends met China of Australië. Dan met India of Europa. En later op de middag met Amerika. Ik reis wel 10 keer per jaar naar een ander land.
Elaine praat veel met wetenschappers over allerlei onderwerpen. Daarvoor is het belangrijk dat je zelf veel kennis hebt over de onderwerpen. Maar ook dat je goed kunt communiceren.
Ze vindt haar beroep een mooie combinatie van wetenschap en creativiteit. Ondanks dat ze zelf geen onderzoek meer doet als bioloog, heeft ze er nog wel veel mee te maken. ‘Ik krijg de kans om veel meer te weten en te zien dan wanneer ik zelf nog onderzoek zou doen.’ Om op de hoogte te blijven van de laatste trends, bezoekt Elaine ook congressen. Verder geeft ze workshops aan jonge wetenschappers. Die leren daar hoe ze een stuk voor een wetenschappelijk tijdschrift moeten schrijven. En ook waar ze allemaal aan moeten denken.
Artikelen van wetenschappers publiceren
Wetenschappers willen de resultaten van hun onderzoek bekend maken aan de hele wereld. Ze schrijven de resultaten op en willen ze publiceren. Om dat mogelijk te maken zijn er wetenschappelijke tijdschriften. Daar staat in wat de wetenschapper heeft onderzocht. Hoe dat is gedaan. Wat de resultaten waren van dat onderzoek. En wat dit betekent voor de kennis die we al hebben.
‘Elsevier geeft ongeveer 2500 van dat soort tijdschriften uit. Die worden over de hele wereld gelezen door wetenschappers van allerlei vakgebieden, bijvoorbeeld artsen, ingenieurs en biologen.’
De ‘klanten’ van Elaine zijn allemaal wetenschapper. Het meeste heeft zij te maken met professoren. In haar werk heeft ze veel vrijheid. Ze werkt onafhankelijk aan haar ‘eigen’ tijdschriften. ‘Jij bent echt de baas, dus je mag zelf verzinnen wat je wilt veranderen of niet. Natuurlijk wel in overleg met de wetenschappers. Ook leuk is dat je heel creatief aan de gang kunt. Bijvoorbeeld met ideeën voor nieuwe tijdschriften, nieuwe congressen of nieuwe technieken.’
Na het vwo heeft Elaine Biologie gestudeerd aan de universiteit. Ze is gepromoveerd op het onderwerp Bodemecologie.
Ze ging biologie studeren omdat ze gek is op de natuur. Ook is ze altijd geïnteresseerd in alles wat leeft.