Inkoper IT Alliander
Informatiekunde
Leuk om betrokken te worden bij een grote aanbesteding!
Als collega’s (interne klanten) een nieuw IT-product willen hebben, vragen ze Suzanne om advies.
Ze willen dan bijvoorbeeld nieuwe snellere laptops voor de monteurs die storingen moeten rapporteren. Of nieuwe programma’s (software) waarmee ze kunnen berekenen hoeveel gas er door de leidingen kan. Als inkoper denk je mee en geef je advies over de verschillende opties. Ook vertel je hoe het inkoopproces dat ze moeten volgen eruit moet zien. Op andere dagen ben je bezig met bestaande contracten en afspraken met leveranciers. Of je moet een contract opzeggen.
Toen Suzanne ging studeren, had ze nooit gedacht dat ze inkoper zou worden. Na haar studie begon ze met een traineeship (werkstage) bij netwerkbedrijf Alliander. Daar heeft ze een aantal IT-opdrachten gedaan. IT betekent ‘Information Technology’ en heeft te maken met computers, netwerken, mobiele telefonie, enzovoort.
Tijdens haar opdrachten kwam zij erachter wat ze leuk vond om te doen. En waar ze goed in was. Ze ging op zoek naar een passende functie. Eentje waarbij ze haar kennis van IT en haar passie voor mensen en informatie-uitwisseling kon combineren. Het beroep van inkoper paste daar perfect bij.
Suzanne vindt het leuk dat ze als IT-inkoper met veel verschillende mensen werkt. Met collega’s in de organisatie maar ook met leveranciers. Ze doet veel verschillende dingen. Haar dagen zijn daardoor eigenlijk nooit saai. ‘Ik zit nog niet zo lang bij inkoop. Daarom zijn er nog heel veel nieuwe leuke en bijzondere dingen’, vertelt Suzanne. ‘Nu ben ik bezig met een eerste grote opdracht. Die gaan we uitzetten in de markt. Dat heet een aanbesteding en is erg leuk om te doen.’
Na haar vwo is Suzanne Informatiekunde gaan studeren aan de Universiteit.
Het leek Suzanne een uitdaging om ‘iets met IT’ te gaan doen. Tijdens haar studie is zij IT steeds leuker gaan vinden: technisch nadenken, organisatieontwikkelingen maar ook een belangrijke link met ‘mensen’, bijvoorbeeld hoe ze informatie verwerken.
Je kunt met deze opleiding veel kanten op. ‘Vooral beroepen waarbij je kennis van IT moet hebben maar niet super technisch hoeft te zijn’, zegt Suzanne. Denk aan projectleider, consultant (vraagstukken oplossen), analist (informatieverwerking) en inkoper. Er zijn ook veel mensen die zelfstandig aan de slag gaan na deze opleiding. Bijvoorbeeld als adviseur of consultant. Bedrijven waar je aan kunt denken zijn: grote adviesbureaus, Google, Shell en netwerkbeheerders.